Dzieci bardzo lubią podjadać smakołyki i pić niezdrowe napoje, dlatego 18-19 kwietnia 2016, w „Tygodniu z Ekologią”, klasy I – III uczestniczyły w warsztatach chemicznych „Nowa Piramida Żywności”, której fundamentem jest gimnastyka w jadłospisie. Rozwój chorób cywilizacyjnych sprawił, że doceniono znaczenie ćwiczeń. Regularna gimnastyka, w połączeniu ze zdrową dietą, odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom serca, otyłości, czy cukrzycy. Ruch uważa się w nowej piramidzie za podstawowy, ponieważ reguluje wpływ pożywienia na organizm – zaleca się minimum 30 minut energicznego spaceru dziennie i systematyczną kontrolę masy ciała.
W trakcie warsztatów dzieci badały składniki gumy do żucia; uczyły się odróżniać soki sztucznie barwione od soków naturalnych; sprawdzały, czy cukier trzcinowy jest naturalny czy sztucznie barwiony, wykrywały sztuczne barwniki w herbatach; badały Coca Colę i jej wpływ na szkliwo zębów oraz czy jabłka są zdrowe. Sprawdzały również, czy kefir light ma mniej tłuszczu od zwykłego kefiru i jaka jest zawartość tłuszczu w chipsach, serze, ziarnie słonecznika i dyni.
Warsztaty miały na celu pokazanie, na co zwracać uwagę wybierając produkty spożywcze; jakie dodatki są zdrowe, a jakich należy unikać; jak odczytywać etykiety produktów. Dzieci pracowały w 4-osobowych grupach, samodzielnie wykonując doświadczenia pod okiem osoby prowadzącej.
Tekst: G.K.